UPUTE ZA AUTORE RADOVA

Jezik i pismo

Radovi se dostavljaju na bosanskom, hrvatskom i srpskom ježiku (u latiničnom ili ćiriličnom pismu) ili na engleskom jeziku.

Recenzija

Svaki rad će biti upućen na recenziju, te nakon ocjene recenzenta eventualno može biti vraćen autoru sa obrazloženim zahtjevom za ispravak ili dopunu ukoliko se to smatra neophodnim. Samo radovi koji dobiju dvije pozitivne anonimne recenzije će biti uvršteni u konačni program Kongresa.

Objavljivanje

Svi radovi koji budu uvršteni u konačni program Kongresa će biti objavljeni u Zborniku radova u elektronskom obliku. Osnovni uslov za objavu rada je da isti nije prethodno objavljivan, niti se nalazi u recenzentskom postupku pri nekom naučnom ili stručnom časopisu. Izdavač zadržava i pravo objave prihvaćenih radova na web stranici.

Forma i tehnička obrada rada

Radovi se dostavljaju isključivo u elektronskoj formi i trebaju biti kreirani u programu Microsoft Word ili sličnom programu za obradu teksta koji podržava format .doc ili .docx. i moraju biti prethodno lektorirani. Naučni odbor zadržava pravo da po potrebi vrši dodatne lektorske korekcije. Dostavljeni naučni i stručni radovi ne bi trebali prelaziti dužinu od 10.000 riječi, uključujući sve dijelove rada. Izuzetno, Naučni odbor može odobriti i radove sa dužinom koja prelazi navedeni broj riječi, ukoliko ocijeni da je rad značajan za razvoj medicinskog prava. Svaki autor treba dostaviti izjavu da je rad njegovo autorsko djelo i da nije prethodno objavljen, niti će biti ponuđen nekom naučnom ili stručnom časopisu na objavljivanje. Bez navedenih elemenata rad neće biti prihvaćen, niti objavljen.

Radovi se pišu koristeći font Times New Roman, veličine 12 pt (osim teksta u fusnotama koji treba biti veličine 10 pt), u običnom proredu, na stranicama standardne veličine (A4), sve margine 2,5 cm. U zaglavlju rada treba navesti podatke o autoru ili autorima (ime(na) i prezime (na), titule i naziv ustanove u kojoj je autor(i) zaposlen(i), e-mail adresu).

Rad treba sadržavati uvod, glavni dio rada, zaključak i popis korištene literature. Svaki rad mora sadržavati sažetak od 150-200 riječi i od tri do pet ključnih riječi na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini i na engleskom jeziku iste dužine. Fusnote se pišu arapskim brojevima i unose se u kontinuitetu od broja 1 pa dalje.

Literatura/izvori se u fusnotnom tekstu navodi prema sljedećem modelu:

  1. Za knjige se navodi prvo slovo imena i prezime autora pisano običnim slovima, naslov knjige pisan u kurzivu, mjesto i godina izdanja i broj citirane stranice. Ako su u pitanju dva autora, navode se oba, a ako je u pitanju tri i više autora, navodi se samo prvi autor i dodaje skraćenica “i dr.”.

Npr. S. Bodnaruk i dr., Komentari zdravstvenih zakona, Sarajevo, 2011., str. 350.

  1. Za radove iz časopisa ili zbornika se navodi: prvo slovo imena i prezime autora pisano običnim slovima, naslov rada pisan u kurzivu, naslov publikacije u kojoj je rad objavljen pisan običnim slovima, mjesto i godina izdanja i oznaka broja časopisa. U zagradi se unose prva i zadnja stranica citiranog rada, a zatim, nakon zatvorene zagrade, broj stranice na kojoj se nalazi relevantan citat.

Npr. J. Omejec, Zabrana diskriminacije u praksi Europskoga suda za ljudska prava, Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 2009., Br. 59 (5), str. (873-979) 880.

Kada se isto djelo ponovo navodi, unosi se samo prezime autora, zatim se u zagradu unosi broj fusnote u kojoj se to djelo prvi put spominje i na kraju broj citirane stranice.

Npr. Bodnaruk (fn. 3), s. 89.

Ukoliko se već u sljedećoj fusnoti referira na isto djelo, unosi se Ibid i broj stranice.

Npr.

  1. S. Bodnaruk i dr., Komentari zdravstvenih zakona, Sarajevo, 2011., str. 350.
  2. Ibid, s. 359.
  3. Zakoni ce citiraju u punom nazivu, zatim se unosi u kurzivu skraćeni naziv glasila u kojem je objavljen. Naslovi zakona i imena sluzbenih glasila se ne stavljaju pod navode ili u zagrade.

Npr. Član 25. stav 18. Zakona o zabrani diskriminacije, Sl. gl. BiH 59/09, 66/16.

  1. Internet linkovi se u fusnote unose na sljedeći način:

World Health Organization, The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders, Clinical descriptions and diagnostic guidelines, dostupno na: http://www.who.int/classifications/icd/en/bluebook.pdf (pristup: 19.07.2022.).

  1. U spisku korištene literature se unose se podaci na identičan način kao i u fusnotama, s tim da se redoslijed uređuje po abecedi, prema početnom slovu prezimena (prvog) autora.

Autorska prava

Autori zadržavaju autorska prava za objavljene radove, te svojim pristankom na objavljivanje u Zborniku radova daju pravo prvog objavljivanja u elektronskom i eventualno u štampanom formatu. Objavljeni radovi se, uz obavezno navođenje izvora, smiju besplatno koristiti u obrazovne i u druge nekomercijalne svrhe.

Izjava o odricanju od odgovornosti

Autori snose isključivu odgovornost za odabir istraživačkih tema i sadržaj objavljenih radova. Stavovi izneseni u radovima izloženim na Kongresu i objavljenim u Zborniku radova nisu nužno identični stavovima Naučnog odbora, niti stavovima Ljekarske/Liječničke komore Federacije BiH, kao organizatora Kongresa i izdavača Zbornika radova. Niti Naučni odbor, niti Ljekarska/Liječnička komora Federacije BiH, kao organizator Kongresa i izdavač Zbornika radova, nisu odgovorni za pogreške ili bilo kakve posljedice koje proizlaze iz podataka iznesenih na Kongresu ili objavljenih u Zborniku radova.

UPUTE ZA AUTORE POSTER-PREZENTACIJA

Poster prezentacije se trebaju sastojati od sljedećih dijelova:

  1. Potrebno je kratko i jasno prikazati temu, pristup i metode istraživanja

[maksimalna dužina: 1-2 reda].

  1. Poželjno je gledatelje zainteresirati za predmet istraživanja koristeći minimum pozadinskih obavijesti i definicija. Predmet istraživanja potrebno je postaviti u kontekst dosadašnjih spoznaja objavljenih u postojećoj literaturi. Potrebno je opisati i objasniti zašto je ta tema odabrana za istraživanje

[maksimalna dužina: približno 200 riječi].

  1. Metode istraživanja. Ukratko opisati hipotezu i naučne metode korištene u istraživanju. Moguće je koristiti tabele i grafikone za prikaz metodologije i opis postupka istraživanja

[maksimalna dužina: približno 200 riječi].

  1. Ukratko prikazati kvalitativne i opisne rezultate istraživanja, prikazati analizu podataka, pozvati se na popratne slike, grafikone i tabele (u njima paziti na veličinu i privlačnost legendi koje ih opisuju)

[maksimalna dužina: približno 200 riječi].

  1. Zaključak. Podsjetiti gledatelje na hipotezu i rezultate istraživanja, te utvrditi da li je hipoteza potvrđena. Raspraviti zašto je rezultat uvjerljiv i zanimljiv. Istaknuti važnost istraživanja u odnosu na druge objavljene radove i daljnji smjer istraživanja

[maksimalna dužina: približno 300 riječi].

  1. Literaturni navodi. Slijediti standardni format ako je naveden ili koristiti onaj u radu

[maksimalna dužina: približno 10 navoda].

Oblikovati naslov postera malim slovima (engl. Sentence case). Ne koristiti velika početna slova riječi (engl. Title Case) ili sva velika slova (engl. ALL CAPS).

Vidljivo napisati tko su autori postera. Napisati imena i prezimena svih autora i podatke o njihovom trenutnom zaposlenju.

Koristiti font bez ukrasa (engl. sans serif) (npr. Arial) za naslove i nazive odlomaka te font s ukrasima (engl. serif) (npr. Times New Roman) za tekst.

Na koristiti preveliku raznolikost veličine i vrste fontova u posteru, odnosno ne koristiti različitu veličinu i vrstu fontova za svaki odlomak, naslov, grafikon, tabelu i sl.

Organizirati poster u redove i sadržaj posložiti tako da se praćenje odvija vertikalno od vrha prema dnu, s lijeva na desno.

Označiti dijelove brojevima (npr. 1, 2, 3, …) kako bi slijed čitanja bio svima jasan.

Koristiti ukošeni (engl. italic) font umjesto podcrtanog (engl. underline) fonta.

Pri korištenju skraćenica i brojeva (npr. ATD, 123) unutar tijela teksta, umanjiti veličinu fonta za nekoliko tačaka kako njihova veličina ne bi prevladala nad tekstom napisanim malim slovima.

Radove slati na e-mail adresu: lj_lkfbih@bih.net.ba, a prijem rada ili poster-prezentacije se može provjeriti i kontaktom na broj telefona: 035/257 262